Over
Hand in Hand Begeleiden

Hand in Hand Begeleiding is een kleinschalige organisatie die zowel ouderen als jongeren begeleidt en ondersteunt bij uitdagingen in het dagelijks leven. Voorbeelden van deze uitdagingen kunnen komen door fysieke, mentale of verstandelijke beperkingen, angsten, eenzaamheid of ouderdom. Dankzij onze begeleiding op maat helpen we u of uw naaste stap voor stap het leven weer leuker en makkelijker te maken.

Gespecialiseerde thuisbegeleiding
Dankzij onze brede deskundigheid op het gebied van maatschappelijk werk en onze achtergrond in de zorg kunnen wij bij vrijwel iedere hulpvraag ondersteuning bieden. Zo denken we altijd mee en kijken we wat er mogelijk is om aan uw behoeftes en wensen, of die van uw naaste, te voldoen. Mogelijk maken wat voor u belangrijk is, dat is onze drijfveer om dit werk te doen. Ook zullen wij voor u altijd een vertrouwenspersoon zijn. Het kan soms makkelijker zijn om dingen die op uw hart liggen te bespreken met een vertrouwenspersoon, dan met een naaste die heel dicht bij u staat. Dingen die u ons in vertrouwen vertelt, zullen daarom veilig zijn bij ons. Daarnaast zullen wij ons altijd adviserend opstellen richting familieleden en/of naasten, als dit nodig is om te voorkomen dat de huiselijke situatie ondraagbaar wordt.

Voor wie is onze begeleiding op maat?
Onze begeleiding is voor iedereen uit de regio Rotterdam-Rijnmond (Rotterdam, Ridderkerk, Alblasserdam en Barendrecht) die één-op-één ondersteuning kan gebruiken in het dagelijkse leven. Hierbij maken wij geen onderscheid in leeftijd, en is onze begeleiding dus voor zowel jong als oud. De begeleiding kan zowel particulier als met indicatie gegeven worden. Bij de intake kijken we standaard of er een indicatie is. Zo niet, dan kijken we of deze nog aangevraagd moet worden.

De begeleidingen die wij onder andere bieden:

  • Thuisbegeleiding voor (eenzame) jongeren en ouderen die zelfstandig willen blijven wonen
  • Begeleiding voor mensen met een mentale beperking, zoals dementie, autisme en een verstandelijke handicap.
  • Thuisbegeleiding voor mensen met een fysieke beperking, zoals (gedeeltelijke) verlamming, reuma, artritis, diabetes of een mobiliteitsbeperking door bijvoorbeeld missende ledematen.
  • Thuisbegeleiding vanuit de WMO of PGB.
  • Thuisbegeleiding voor mensen met een neurologische beperking, zoals Parkinson.

Wat u kunt verwachten van onze begeleiding
Omdat wij het essentieel vinden dat u of uw naaste weer meer plezier krijgt in het leven, kijken we altijd goed naar welke begeleider gekoppeld wordt aan elke cliënt. Wij vinden het daarom ook belangrijk dat u of uw naaste aangeeft wanneer er geen klik is of er een voorkeur is voor een mannelijke of vrouwelijke begeleider. Wisselen van begeleider kan bovendien altijd. Tijdens onze begeleiding is er meer dan genoeg tijd voor een goed gesprek, maar meestal voeren we deze gesprekken terwijl we iets doen wat u graag wilt doen. De begeleiding kan er als volgt uitzien, afhankelijk van uw behoeftes en wensen:

  • Ondersteunen tijdens dagelijkse taken, zoals samen boodschappen doen en koken
  • Een spelletje doen, samen creatief zijn of puzzelen
  • Buitenshuis een activiteit ondernemen, zoals wandelen of een museum bezoeken
  • Op visite gaan bij familie en vrienden

Afhankelijk van wat u of uw naaste nodig heeft, kan onze begeleiding ook gefocust zijn op het structureren en plannen van dagelijkse activiteiten of het ondersteunen bij het aangaan of onderhouden van sociale contacten. Bovendien kunnen wij u ondersteunen bij en vervoeren naar afspraken met bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of de kapper. Bij belangrijke afspraken ondersteunen we u of uw naaste ook bij het voorbereiden voor deze gesprekken en praten we achteraf nog na over de uitkomst ervan. Daarnaast zullen wij altijd een adviserende rol hebben richting familie, om ervoor te zorgen dat de thuissituatie draagbaar en veilig blijft.

Heeft u of uw naaste een andere wens of behoefte? In overleg is er bij ons heel veel mogelijk. Laat het ons dus vooral weten wanneer u een andere wens of behoefte heeft, zodat we kunnen meedenken en hopelijk zoveel mogelijk uw wens of behoefte kunnen vervullen.

Ondersteuning bij lichte verzorging
Indien nodig kan ons team u of uw naaste ook lichte verzorging bieden, we zijn namelijk bevoegd als Verzorgende Individuele Gezondheidzorg (VIG). Een verzorgende IG werkt bijvoorbeeld in de verpleging, verzorging of geestelijke gezondheidszorg. Bij de lichte verzorging die wij kunnen bieden, kunt u denken aan:

  • Naar het toilet helpen;
  • Helpen bij het aan- en uitkleden;
  • Helpen bij het toedienen van medicatie;
  • Het duwen van de rolstoel.